dinsdag 15 februari 2011

State of emergency: To Curfew or not to Curfew

Hallo daar,

Ben vanmiddag weer aangekomen in Cairo en ben nu in mijn hut een beetje aan het bijkomen van de reis. Toen we (Iwan en ik) vanmiddag aankwamen heeft mijn chauffeur ons op het Tahrir plein gereden, geintje,  niet echt erop maar er wel vlak langs, op de weg die ze ook lieten zien toen de Mubarak aanhangers stenen waren aan het gooien. Misschien komen we vandaag nog wel op tv, denk het echter niet, het was er wel druk, maar niet zo druk als de beelden die de hele wereld zijn overgegaan. Het enige echte wapenfeit dat we zagen vanuit de auto was een zwart geblakerd gebouw van het parlement, deze was dus afgebrand. Ik weet niet precies waarom Yasser het deed, we rijden deze weg soms, ik denk dat ie trots was op zijn nieuwe Egypte.
We zijn nog wel meer zwart geblakerde gebouwen tegengekomen, deze waren allemaal van politie bureau's het lijkt erop dat daar ook enig pijn zat bij de Egyptische bevolking. Ik begreep wel dat nu langzamerhand de woede tegen de politie is afgenomen, en zowel de bevolking als de politie weten waar ze staan.

Egypte heeft de gemoederen danig bezig gehouden en doet dat eigenlijk nog steeds. In Egypte geldt al 30 jaar lang de noodtoestand, daardoor mag een politie agent iedereen die hij verdacht vind oppakken en opsluiten, zonder geldige reden. Dit is met name handig voor het oppakken van leden van de oppositie partij en kritische personen van kranten en blogs die stukjes schrijven over misstanden in het land. Hierbij kun je bij de verkiezingen ervoor zorgen dat je geen tegenstand hebt en er geen kritische artikelen in de kranten of op het internet verschijnen over misstanden.
Ik denk dat dit eigenlijk altijd het probleem is als er een persoon de macht heeft, of het nou een dictator of koning is, hoe zorg je ervoor dat je in het zadel blijft. Dat gaat altijd gepaard met geweld en onderdrukking van diegene die het daar niet mee eens zijn. En de geschiednis (vervalsing) zal ons dan in de toekomst leren wie er gelijk had of niet.

Mubarak heeft in de dertig jaar dat hij aan de macht was zo'n 70 miljard dollar bij elkaar vergaard. Laten we gewoon voor het gemak even aannemen dat dit waar is. Dan heeft deze man per minuut zo'n slordige 4.500 dollar verdient. Da's nie verkeerd. Misschien is het een idee om een groot deel terug te geven aan het gewone volk, je weet wel die gasten die van 2 dollar per dag moeten leven. Van de 80 miljoen inwoners leeft de helft van minder dan 2 dollar, onder de armoede grens dus. Daarbij heeft 25% geen werk, 20 miljoen. Mubarak verdiende meer dan de best betaalde voetballer van het moment, Cristiaan Ronaldo, en dat is op zijn zachts gezegd wel vreemd. Ik zie Mubarak namelijk niet zo snel als sterspeler op het veld staan, behalve dan om uitgejouwd te worden en een snelle wissel te bewerkstelligen.
Met 70 miljard dollar kun je 20 miljoen mensen voor 10 jaar eten voor 2 dollar per dag verschaffen. ik weet niet of dat heel veel baat zal hebben, volgens mij is het belangrijker dat er een goed onderwijssysteem wordt opgezet, zodat eenieder de mogelijkheid krijgt om zichzelf hogerop te werken. Op dit moment is het openbaar onderwijs gewoonweg gigantisch slecht.

In de tussentijd is de avondklok, versoepeld van middernacht tot 6 uur s'morgens. Anderhalve week geleden liep de begin en eindtijd van 3 uur s'middags tot 8 uur s'morgens. Eigenlijk best wel een gekke naam avondklok want het had net zo goed ochtendklok kunnen heten, wat dat betreft. Maar goed een rechtstreeks vertaling na het engels zou night clock opleveren, helaas is dat niet goed, maar heet dat curfew (komt uit het Frans, hebben de Engelsen toch iets dat uit het Frans stamt). Dat is ook waarom ik de eerste keer waarschijnlijk helemaal niet heb begrepen waar mijn collega's het over hadden en ik dus onwetend de straten van Maadi afschuimde voor wat eten nadat de avondklok was ingegaan.


Er wordt beweerd dat Mubarak de laatste farao van Egypte is, ik vind dit een belediging van de farao's uit het oude rijk. Het zal er ook niet altijd goed zijn geweest in de vroegere tijden, maar om nou te zeggen dat Mubarak gelijk staat aan een Farao uit het oude Egypte die 3 millennia de scepter hebben gezwaaid, vind ik toch wel iets te mooi voor deze meneer die Egypte aan de rand van de afgrond heeft gebracht.
Yasser vertelde dat Mubarak in coma ligt, en de vooruitzichten voor hem zijn niet al te goed, waarschijnlijk zal hij dit niet overleven. Maar of er mensen in Egypte zijn die daar een traan voor laten, is even de vraag.

Met deze laatste vraag sluit ik de blog voor vandaag af,

Greetz,
Mark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten